Vanliga frågor

Om TendBee

TendBee är en ideell förening som hjälper med gratis hemleverans av matvaror och läkemedel till personer i riskgrupper för coronaviruset. Tjänsten erbjuds till dig som är i karantän och behöver hjälp med ärenden och för dig som är frisk och vill erbjuda hjälp till de som behöver. Vi kommer att matcha er via ett säkert och enkelt system. Personerna i riskgrupperna kan således stanna hemma och därigenom minska belastningen på vården och rädda liv.

Du som behöver hjälp skapar enkelt ditt konto och lägger in vad du behöver hjälp med (detta kan även göras av en anhörig/vän). Du enkelt skapar en inköpslista genom att registrera alla produkter du behöver. Därefter kan du välja och vraka bland de erbjudanden som kommer in från de volontärer som anmälde sig. Välj personen du vill få hjälp av. När köpet klaras av volontären får du ett kvitto och betalar via Swish. 

 

Du som vill hjälpa skapar enkelt ditt konto, verifierar din identitet med BankID och lägger in vad du kan hjälpa med. Du får sedan notiser på SMS om det dyker upp uppdrag i ditt område. Utför uppdraget och leverera varorna enligt beskrivning (obs: håll avstånd och gå aldrig in i hus/våning enligt instruktioner/råd som bifogas i uppdragsbekräftelsen). Fota kvittot och skicka till beställaren för att få tillbaka ditt utlägg via Swish.

 

Vi rekommenderar Swish-betalning och att kunna ta emot Swish betalningar (behöver inte vara ens eget konto) är ett krav på våra volontärer. Du som behöver hjälp och har inte Swish rekommenderas att tala med vän/anhörig som kan hjälpa till att Swisha när leveransen sker.

Initiativtagaren Bashar Yousif är en social entreprenör och filantrop. Bashar är grundaren och verkställande direktören för New Life Assistans AB och för B Groupo företagskoncern, inklusive sex företag inom olika branscher men fokuserade inom social integration och företagens sociala ansvar. Bashar brinner för social integration och entreprenörskap och hans dagliga och volontärarbete som han deltar i är centraliserade kring idén att alla förtjänar samma chanser och möjligheter i livet oavsett nationalitet och samhällsbakgrund. För att belöna sitt arbete har Bashar fått priset Årets Pionjär på Årets Nybyggare 2018. Bashar och hans två goda vänner Kristoffer Gustavsson och Peter Yngen började bygga ett verktyg för att matcha arbetsvilliga, glada människor med rejäla, hederliga arbetsgivare. Så kom viruset och teamet tänkte: 

 

Varför inte använda vårt verktyg för att matcha de som behöver hjälp med de som vill hjälpa till. Verktyget är byggt för att skapa trygghet.

TendBee kommer att finnas till för att hjälpa till i hela landet efter bästa förmåga.

För dig som behöver hjälp

Tjänsten är gratis och som du som behöver hjälp betalar bara för utlägget för de varor som volontären har köpt åt dig.

Är du över 70 år och/eller tillhör en riskgrupp kommer du kunna använda vår tjänst och ta hjälp av våra volontärer med inhandling av matvaror och läkemedel. Genom att stanna hemma deltar du som tillhör till riskgruppen aktivt i arbetet att minska belastningen på vården och rädda liv.

Våra volontärer hjälper dig med att köpa mat och receptfria läkemedel och leverans till din dörr när du inte har möjlighet att ordna det på annat sätt. Apoteken har mycket bra digitala lösningar som vi rekommenderar att du använder vid beställning av receptbelagda läkemedel. Flera av apoteken har även kundservice där du kan få hjälp att lägga din order per telefon.

När en volontär har tagit uppdraget kommer hen att ta kontakt med dig och då kommer ni överens om leveransen utifrån hur det passar dig och volontären.

Du lägger upp en inköpslista som ger en uppfattning om antal varor för volontären. Volontären gör, innan den tar uppdraget, en bedömning av om hen har möjlighet att göra ett utlägg motsvarande inköpet och möjlighet att leverera det. I dialogen med volontären får ni också komma överens om vad som är möjligt. Vi uppmanar dock att inte nyttja volontären för storhandling utan för de behov du har kommande vecka eller två. Var gärna tillgänglig via telefon vid inköpet om volontären behöver information om ersättningsvaror etc.

Som inloggad i tjänsten lägger du upp en inköpslista. För det fall apoteksvarorna är receptbelagda rekommenderar vi apotekens utmärkta tjänster för hemleverans.

Det är allmänt viktigt för oss på TendBee att skydda riskgrupper från att smittas varför alla parter åtar sig att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer vid utförandet av tjänsten. Du som behöver hjälp och volontärer skall hålla god handhygien, hålla ett avstånd om 2 meter och volontären går aldrig in i bostad.

När du får dina varor får du också kvittot som du betalar med Swish. Om du inte själv har Swish kanske du har anhörig eller vän som kan tänka sig att hjälpa dig att göra en Swish betalning?

Vi uppskattar om ni gör volontärjobbet så enkelt som möjligt även för dem men om detta är viktigt för dig så kan du fråga volontären om detta är möjligt genom att du tex delar ditt medlemsnummer med dem.

Nej, detta är en gratis tjänst och ingen ersättning utgår till volontären utöver de utlägg volontären har haft för varorna som köpts.

Vi uppmanar dig att kontakta volontären om det är något som behöver redas ut runt inköpet. Vi finns också tillgängliga på info@tendbee.com för allmänna frågor.

Vi har inte telefon som ett alternativ för beställning men vi rekommenderar att du har kanske möjlighet för anhöriga, grannar och andra som hjälper dig att hjälpa till med att lägga in en profil och en beställning.

Nästa beställning går till på samma sätt som vid första beställningen, dvs du lägger upp en inköpslista som tas om hand av en volontär via TendBees karta. Vi rekommenderar att alla beställningar sker via TendBees plattform. Om en du har önskemål om en särskild volontär rekommenderas att du skickar ett SMS till volontären om att en ny inköpslista är upplagd så kan volontären ta hand om uppdraget i mån av tid och kapacitet.

För Dig som kan hjälpa

Du som vill hjälpa skapar enkelt ditt konto, verifierar din identitet med BankID och lägger in vad du kan hjälpa med. Du får sedan notiser på SMS om det dyker upp uppdrag i ditt område.

Du gör inköpet och betalar med egna pengar. Vid leverans får du betalt mot kvittot och vi vill att så mycket som möjligt betalas via swish. Vi rekommenderar att alla betalningar sker via swish.

När du väljer ditt uppdrag från kartan rekommenderar vi att du gör en uppskattning på att du kan transportera dig till det området, har möjlighet att lägga ut pengar för varorna och hur mycket det kan komma att väga. Ta bara uppdrag som du känner att du klarar. När du tagit ett uppdrag ta också eventuell med dialog uppdragsgivaren. Ring gärna från butik om något är slut för lämplig ersättningsvara.

Det är allmänt viktigt för oss på TendBee att skydda riskgrupper från att smittas varför alla parter åtar sig att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer vid utförandet av tjänsten. Du som behöver hjälp och volontärer skall hålla god handhygien, hålla ett avstånd om 2 meter och volontären går aldrig in i bostad.

Du behöver ha BankID vilket sätter en nedre åldersgräns i praktiken och så skall du inte själv tillhöra en riskgrupp vilket gör att du behöver vara under 70.

Vi uppmanar dig att kontakta uppdragsgivaren om det är något som behöver redas ut runt inköpet. Vi finns också tillgängliga på info@tendbee.com för allmänna frågor.

Nej, detta är en gratis tjänst och ingen ersättning utgår till dig utöver de utlägg du som volontär har haft för varorna som köpts.